Tradium - Ordblind

Er du ordblind? Sådan hjælper vi dig på au2school

Læsevejledningen på au2school

Au2school har tilknyttet Jette som læse-/skrivevejleder. Man kan kontakte Jette på mail eller sms, hvis man har brug for hjælp eller gerne vil lave en aftale.
Det er vigtigt, at du får givet besked om, at du er ordblind inden første skoleperiode, så vi kan have hjælpemidler klar til dig.

Du kan kontakte Jette Kristine Olsen på mail: jet@tradium.dk eller tlf.: 25 22 95 72.

Hvis du har fået bevilliget en SPS computer på den skole, hvor du har taget dit grundforløb, kan du beholde den på au2school. Så skal der bare søges en overflytning af den.

 

Støttemuligheder til ordblinde på au2school

  • Læse-/staveprogram til egen PC eller Mac (eller lånecomputer med programmet, hvis man ikke selv har mulighed for at skaffe en computer)
  • Hjælp til installation af programmet og instruktion i anvendelse
  • Adgang til Notas digitale lyd- og e-bogsbibliotek
  • Mulighed for bestilling af studiebøger hos Nota
  • Studiestøttetimer til særlig støtte hos en SPS-vejleder
  • Ekstra tid til eksamen og mulighed for at få læst tekster højt
  • Hjælp til strukturering og planlægning af opgaver
  • Generel rådgivning og hjælp af en læsevejleder

 

Hvad kan læse-/staveprogrammet?

På Tradium kan du selv vælge mellem IntoWords og AppWriter. Med dem kan man få læst tekster højt på computeren af en syntetisk stemme (ligesom en GPS). Man kan både bruge oplæsningen til tekster, andre har skrevet, og til sine egne tekster, da det oftest er lettere at høre fejl end at se dem.

Programmerne kan også komme med forslag til ord, mens man skriver. Man kan f.eks. skrive ”int”, og så foreslår den ordet ”interessant” og giver mulighed for, at man kan høre ordet for at sikre sig, at det er det rigtige. Så programmet retter ikke stavefejl men hjælper til, mens man skriver. Man kan også tilføje særlige fagord til programmerne, så det kan hjælpe med stavning af alle de lange svære fagord som fx ” karburatorvæske”.

Hvad er studiestøttetimer?

Alle ordblinde elever har mulighed for at få støttetimer, mens man er på skole. De bruges til støtteundervisning med en SPS-vejleder og kan enten foregå individuelt eller som en del af undervisningen. Din SPS-vejleder hjælper dig med netop de ting, du kan have svært ved i uddannelsen, fordi du er ordblind. Studiestøtten er ikke lektiehjælp, men skal hjælpe dig til at lave gode strategier, til at takle det, der er svært.

Det kan f.eks. være, at du skal have hjælp, når I får en skriftlig opgave for, hjælp til at strukturere dine lektier, eller hjælp til at forstå, hvad du skal i opgaver.

Når timerne foregår i undervisningen, hjælper SPS-vejlederen alle de elever i klassen, der har SPS. Du kan også aftale at mødes med din SPS vejleder alene.

Når du starter på uddannelsen, bliver du kontaktet af din SPS-vejleder, og I aftaler sammen, hvilken hjælp du har brug for, og hvordan du får den. Det kræver, at vi på forhånd får besked om, at du er ordblind.

 

Hvordan kan man bruge Nota bibliotek?

Det digitale bibliotek indeholder både fag- og skønlitteratur, som ligger som lydbøger (indtalt af et menneske) og e-bøger (som man kan få læst højt af IntoWords). Nota har også en app, som gør det let at høre lydbøger via sin telefon. Den hedder Nota 2.0. Notas hjemmeside er www.nota.dk.

Au2school benytter sig primært af de lærebøger, der ligger på Praxis Online og systime.dk, og de kan uden problemer læses højt af IntoWords og AppWriter.Mekanikerens Følgesvend og Autostartbogen ligger på Nota, så du kan hente dem som PDF filer. . Hvis man skal bruge en bog, der ikke ligger på Nota, kan man som ordblind bestille den som e-bog via læsevejlederen.

 

Hvad gør man til eksamen?

Som ordblind på au2school har man ret til at få forlænget tid til prøver og eksamener. Derudover har man mulighed for at få alt prøvemateriale udleveret elektronisk, så man kan få det læst højt. Ved nogle prøver kan man få en person med ind til eksamen og læse tekster højt.

 

Hvad gør man efter sin uddannelse?

Man har fortsat ret til at få et læse-/staveprogram på egen computer, når man er færdig her på au2school. Hvis man vil søge det, skal man gøre en af følgende:

  • Hvis man har fået arbejde, skal man kontakte sit jobcenter, og hvis man ikke har fået arbejde, skal man kontakte socialforvaltningen i sin hjemkommune.
  • Hvis du planlægger at starte på en anden uddannelse, vil vi gerne hjælpe dig med at få søgt om overførsel af dine hjælpemidler til den.

 

Nyttige hjemmesider

 

 

Ofte stillede spørgsmål

Hvad skal der ske nu?

Det er vigtigt, at du tager kontakt til Tradiums læsevejleder, inden du starter på første skoleperiode. Hendes nummer står på side 2. Så aftaler I, hvad der skal søges hjem til dig. Du kan også oplyse sekretæren om, at du er ordblind. Så kontakter læsevejleder dig. 

Hvis du har aftalt med din læsevejleder, at der skal søges it-støtte eller støttetimer, sender læsevejlederen en ansøgning til styrelsen[1], som skal behandle den. Godkendelsen af it-støtte kommer typisk hurtigt, og man kan godt starte på støttetimerne, mens ansøgningen stadig er under behandling.

Du skal ikke selv foretage dig noget – læsevejlederen vil kontakte dig for at aftale et møde om it-instruktion, og SPS-vejlederen vil kontakte dig for at aftale første møde til støttetimerne.

Hvis du har brug for at få forlænget tid og/eller oplæsning til eksamen, skal du gøre din læsevejleder opmærksom på dette.

 

Hvor kan jeg finde min ordblindetest?

www.ordblindetest.dk (log på med MitID).

 

Hvad er ordblindhed?

Ordblindhed eller dysleksi er en medfødt funktionsnedsættelse, hvor man har problemer med kobling af lyd og bogstav. Det betyder, at man har svært ved at bearbejde sprogets lyde og omsætte dem til skrift (skrivning), og at man har svært ved at bearbejde bogstaverne og omsætte dem til ord inde i hovedet (læsning). Disse processer vil aldrig blive helt automatiseret, og det betyder, at hjernen altid vil være lidt på overarbejde, når man læser og/eller skriver.

Ordblinde bliver ofte særligt gode til at genkende ord som billeder i stedet for bogstavrækker, og det betyder, at mange særligt oplever problemer, når de skal læse eller skrive ord, de ikke kender i forvejen.

Der kan være stor forskel på, hvilke udfordringer ordblinde har. For nogle er læsning sværest, for andre er det stavning, og nogle vil måske kun opleve problemer i fremmedsprog, når de skal lære en masse svære nye ord eller når de skal strukturere større opgaver. Der er ca. 5-7% af befolkningen, der er ordblinde, og ordblindhed skyldes hverken dårlig begavelse eller synsvanskeligheder.

Ordblindhed er en blivende tilstand og kan desværre ikke trænes ”væk”. Til gengæld kan man kompensere for det på forskellige måder, både med målrettede strategier og med it-støtte. Så selvom ordblindheden i sig selv ikke forandres, kan de udfordringer, man faktisk oplever, ændre sig meget.

 

Hvad skyldes ordblindhed?

Man ved ikke præcis, hvorfor nogle bliver ordblinde, men man ved, at arv spiller en rolle, og at man har meget større risiko for at blive ordblind, hvis ens forældre er det. Arveligheden er dog ikke så simpel, da der ikke er noget enkelt gen, der medfører ordblindhed, og den arvelige komponent er spredt ud over rigtig mange dele af arveanlæggene. Nogle af disse genkombinationer koder også for andre vanskeligheder, og man har f.eks. også større risiko for at blive ordblind, hvis man har en forælder med ADHD, autisme eller talblindhed.

Det betyder dog ikke, at ordblindhed ikke kan være et enkeltstående tilfælde i familien. Vi ved desværre ikke nok om, hvorfor nogle bliver ordblinde mens andre ikke gør.

 

Hvem får at vide, at jeg er ordblind?

Lærerne bliver informeret om din ordblindhed af læsevejlederen. Det sker, fordi det er vigtigt for dem at vide, hvis de skal kunne støtte dig i undervisningen, og hvis du skal have eksamensdispensationer. Derudover får dele af administrationen det at vide, da der skal søges støtte og koordineres eksamen.

Du bestemmer helt selv, om du vil fortælle det til dit hold, men vi vil i læse- og SPS-vejledningen stærkt opfordre dig til at være åben omkring det. Dit bidrag i gruppearbejde kan f.eks. være lige så godt som alle andres, men det er måske ikke lige dig, der skal sættes til at lave korrekturlæsningen til sidst, og med åbenhed er det lettere at forventningsafstemme på forhånd. Desuden er du bestemt ikke den eneste ordblinde på uddannelsen, så du står ikke alene med dine udfordringer, og det er lettere at finde folk at dele det med, hvis du er åben omkring det.

 

Vil det fremgå af eksamensbeviset, at jeg er ordblind/har fået forlænget tid til eksamen?

Nej. Det vil ikke stå nogen steder – heller ikke hvis du søger optagelse på en videregående uddannelse eller ansøger om et job.

Kontakt læse-/skrivevejleder

Jette Kristine Olsen
Mail: jet@tradium.dk
Tlf.: 25 22 95 72

Ønsker du at få teksten læst højt - klik her